Geschiedenis BV

blackjack

Blackjack Geschiedenis

De exacte oorsprong van het spel is tot op de dag van vandaag nog onduidelijk. Waarschijnlijk is Blackjack ontstaan uit vele verschillende spellen en iedere keer dat het een ander land bereikte werd er iets nieuws aan de mix toegevoegd.

rome

Rome

Er is veel onduidelijk over of de romeinen een vorm van Blackjack speelde maar dat de romeinen veel van gokken hielden en naast dobbelen ook veel andere gokspellen speelde staat vast.

china

China

Oud China was de geboorteplaats van de speelkaarten die rond de 10e eeuw gebruikt werden voor entertainment en later voor gokken door de Tang dynastie en later door de Song dynastie. De Chinezen staan bekend om hun liefde voor gok spelletjes en hebben snel vele concurrerende en gok spellen ontwikkeld.

egypte

Egypte

Er wordt gesuggereerd dat speelkaarten samen met de handelaars vanuit China naar verschillende locaties in Azie, Afrika en Europa reisden. De kaarten bereikten het Midden Oosten en werden populair onder de Mamlukken in Egypte. De Mamlukse mensen waren ook reizende handelaren die speelkaarten naar Europa brachten rond het einde van de Middeleeuwen.

spaine

Spanje

Rond de 15e eeuw werd er een Spaans spel met de naam ‘Een en Dertig’ of ‘Dertig en Een’ gespeeld. Het doel van dit spel was om een totale kaart waarde van 31 te behalen door gebruik te maken van een minimaal aantal van drie kaarten. Het concept van het spel lijkt erg op blackjack en velen geloven dat het een rol speelde in het ontstaan van blackjack. Een andere verwijzing naar Spanje als bijdrager aan het ontstaan van blackjack in een Spaans spel is ‘Veintiun’ wat Spaans is voor 21 en wordt genoemd in Miguel Cervantes’s schrijven uit de 17e eeuw.

italie

Italië

Een spel genaamd ‘Trentuno’ Dit betekend 31 in het Italiaans. Dit spel word genoemd in de italiaanse literatuur van de 15e eeuw. Dit spel had een numeriek doel dat gelijk is aan het Spaanse ‘Een en Dertig’ en dat ook beschouwd wordt als een vroege versie van blackjack. Een ander Italiaans spel dat waarschijnlijk een voorganger van blackjack is, is ‘Sette e mezzo’ wat ‘Zeven en een half’ betekend in het Italiaans. Het spel ontstond in de 17e eeuw, maar is nog steeds populair in Italie, Het doel is om 7.5 punten te behalen door gebruik te maken van beeld kaarten die een halve punt waard zijn en een gewone kaart die een punt waard is. Er wordt gebruik gemaakt van 40 kaarten en de Ruiten Koning kan iedere kaart vervangen.

france

Frankrijk

De meesten geloven dat het blackjack spel een directe afstammeling is van het Franse spel Vingt Et Un (wat 21 betekend in het Frans). Het spel is ontwikkeld en werd zeer populair in de 17e eeuw en er wordt gedacht dat de eerste voorgangers ‘Chemin de Fer’ en ‘French Ferme’ waren.

Verenigde-Staten

Verenigde Staten

Pas later toen de casino’s in de staat Nevada legaal werden en eigenaar veel gokkers wilde aantrekken, boden deze een speciale uitbetaling aan voor het krijgen van een twee kaarten hand die bestond uit een Jack (boer) en Aces of spades (Schoppen Aas), kreeg het de naam Blackjack.